Antwerp Central Railway Station: Overall view, facade on Astrid square

Image

Description

The original station building was constructed between 1895 and 1905 as a replacement for the original terminus of the Brussels-Mechelen-Antwerp Railway. The stone clad terminus buildings, with a vast dome above the waiting room hall were designed by Louis Delacenserie and the vast (185 metres long and 44 metres high) iron and glass trainshed by Clement van Bogaert. The viaduct into the station is also a notable structure designed by local architect Jan Van Asperen. The style is “highly eclectic” (Grove).

Attributes

Attribute NameValues
Alternate Title
  • Antwerpen-Centraal

Creator
  • G. Massiot & cie

Subject
  • Architecture

  • Train stations

Date Created
  • 1910-01-01

Date Digitized
  • 2007-01-01

Cultural Context
  • Twentieth century

  • Nineteenth century

Place of Creation
  • +51.217222+4.421111

  • Antwerp, Flanders, Belgium

  • Antwerp

Departments and Units
Member of
Temporal Coverage
  • before or circa 1910

Record Visibility and Access Public
Content License

Collections

Collections Featuring this Image
Architectural Lantern Slides of Belgium

Files

Please Note: You may encounter a delay before a download begins. Large or infrequently accessed files can take several minutes to retrieve from our archival storage system.